Bare start med at skrive...
Teknologier

Hvad sker der med Energy 4.0?

Udgivet 23 marts, 2023

Energisektoren har over det seneste år vist sig at være om muligt mere afgørende — men også mere sårbar, end vi umiddelbar forventede. Det har givet et større fokus på sektoren, og større forventninger til både formåen, effektivitet og modstandsdygtighed. Men er tiden ved at løbe fra Energy 4.0, spørger Kenneth Hallingskov, Managing Director, WaveAccess Nordics, i sin klumme på EnergySupply.

Energisektoren er et område der aktuelt undergår enorme forandringer, med øgede forventninger til grønne løsninger og bæredygtighed og ikke mindst en endelig opgradering til Energy 4.0, der stiller nye og større teknologiske krav. Det omhandler blandt andet brug af AI, IoT, digital twins, AR, VR og blockchain.

Ikke mindst de ændrede forhold af gasleverancer til Europa, har sat fokus på nødvendigheden af andre energikilder og udnyttelse af de ressourcer der er, såvel som distributionen. Det kræver implementering af ny teknologi, der igen besværliggøres af at der er stor mangel på IT-kompetencer.

Derudover er udfordringen for branchen manglende viden om, hvordan man får specifikke teknologier til at gå fra niche til mainstream og dårlig erfaring med at implementere de relaterede projekter. Ikke desto mindre, er det ikke en teknologisk opgradering, der kan udskydes eller tilsidesættes.

Men hvilke fordele kan retfærdiggøre både investeringer og et nødvendigt højere implementeringstempo, som Energy 4.0 efter knapt 10 år som begreb, og en frisk energikrise i bagagen, kræver?

Hvad er fordelene?

Eksempelvis kan virksomheder indenfor havvindmølleparker drage fordel af IoT- og AI-teknologier til fjernovervågning og vedligeholdelse af vindmøller, forsyningsselskaber kan drage fordel af kunstig intelligens og digital twin-teknologier til elnet-styring og energioptimering. AI and predictive analytics kan anvendes til at forudsige belastningen på elnettet, og distribuere denne bedre, så der ikke opstår nedbrud. IoT kan anvendes til at justere varmeforbruget og blockchain teknologi kan gøre det muligt for brugerne at se hvor deres energi reelt kommer fra. Mulighederne er mange og fordelene ligeså.

Det er anslået at Energy 4.0 vil kunne øge energieffektiviteten med op 30% og give besparelser op til 2,2 milliarder per år, når vi når 2030. Mange energiselskaber i Danmark har allerede haft gavn af denne tilgang: f.eks. bruger Ørsted AI til at optimere ydeevnen af deres vindmøller og dermed reducere miljøpåvirkningen og forbedre deres lønsomhed. Så fordelene er nemme at få øje på.

Tid til tempo

Målet kan defineres som "at sikre et mere driftsikker og effektivt energisystem for fremtiden" eller generering, distribution, forbrug og smart produktion af energi. Det kræver optimering af den omkringliggende teknologi, og rammerne er bedre end nogensinde.

Aktuelt sker der meget store teknologiske landvindinger inden for både AI og kvantumteknologi. Det betyder at Energy 4.0 både kan og skal komme op i tempo, før foventninger og krav er løbet fra konceptet. Der er ingen tid at spilde hverken kommercielt, i forhold til den generelle teknologiske udvikling eller i forhold til optimering af bæredygtighed.

Lad os få det langsigtede fokus tilbage og sikre fremtiden ved at handle hurtigt og effektivt nu og nå vores energi 4.0 mål.

ESG gør en forskel men det skal dokumenteres

Efter en lang rejse er ESG trådt ind på direktionsgangen som en væsentlig del af hele forretningsstrategien og ikke mindst IT-strategien. Det er nødvendigt, for ESG kan virkelig gøre en forskel for forretningen og for miljøet, og IT er nøglen, skriver Kenneth Hallingskov...
14 december, 2022

Shipping Digitalisering: øget effektivitet og bæredygtighed

Digitalisering har i mange år været en af de væsentligste komponenter i virksomhedsudvikling — også inden for shipping og forsyning, skriver Kenneth Hallingskov i denne klumme til Transportmagasinet.
19 december, 2022

Globalt distribuerede teams: grundlaget for vækst

Ikke alene bliver WaveAccess globalt ved med at indvie nye kontorer, men ansætter også konstant dygtige it-fagfolk over hele verden og flytter eksisterende teams. Hvorfor? For at kunne få en større forståelse af de lokale forretningskrav og specifikke overvejelser på lok...
16 juni, 2022

Relaterede services

Machine learning
Internet of Things
Blockchain-implementering

Hvordan vi behandler dine persondata

Når du indsender den udfyldte formular, bliver dine persondata behandlet af WaveAccess Nordics ApS. Grundet vores internationale tilstedeværelse kan dine data bliver overført og behandlet uden for det land, hvor du bor eller befinder dig. Du har ret til at trække dit samtykke tilbage når som helst.
Du bedes læse vores Privatlivspolitik for yderligere oplysninger.