Bare start med at skrive...
Teknologier

ESG gør en forskel men det skal dokumenteres

Udgivet 14 december, 2022

Efter en lang rejse er ESG trådt ind på direktionsgangen som en væsentlig del af hele forretningsstrategien og ikke mindst IT-strategien. Det er nødvendigt, for ESG kan virkelig gøre en forskel for forretningen og for miljøet, og IT er nøglen, skriver Kenneth Hallingskov fra WaveAccess i denne klumme til ITWatch.

Et nyt tema tager mere og mere plads hos IT-afdelingen, og det er ikke et tema der har bekymret dem tidligere. Jeg taler om ESG. Environmental, Social, and Governance, som det står for. Men hvorfor er det blevet et område, der skal kræve opmærksomhed fra IT-afdelingen?

Svaret er, at IT-afdelingen sidder inde med nøglen til håndtering af ESG og muligheden for at kunne dokumentere hvad virksomheden gør på området. Det placerer IT-afdelingen centralt i forhold til virksomhedens muligheder for at tiltrække investorer og medarbejdere – og ikke mindst vise kunderne at virksomheden er en af ”the good guys”. Og det er særdeles afgørende i disse tider – derudover er det fra 2025 også lovpligtigt.

Digital transformation

I øjeblikket er det at tage ansvar for virksomhedens miljømæssige, sociale og governance spørgsmål mere relevant end nogensinde, og der er mange grunde til at investere i ESG-transformationsværktøjer. Ikke mindst for danske virksomheder der ifølge en analyse fra Position Green er godt bagud på point. Ifølge en artikel fra i år er det kun 8 af de største danske børsnoterede virksomheder der kan sige at de gør det fremragende.

Ifølge en undersøgelse fra Deutsche Bank Research overvejer 37% af investorerne ESG-kriterier i investeringsprocessen, mens yderligere 30% har "fuldstændigt integreret" bæredygtigheds-foranstaltninger i deres beslutninger. Og ifølge PwC’s 2021 Consumer Intelligence Series-undersøgelse mener 83% af forbrugerne, at virksomheder aktivt bør udforme ESG-best practices, ikke bare reagere og justere. ESG-forpligtelser driver grundlæggende forbrugernes køb og medarbejdernes engagement. At investere i ESG er dermed sund forretning. Hvis man kan føre bevis for sine aktiviteter.

Men også investorerne skal kunne dokumentere hvor bæredygtige deres investeringer er. Og her er der et akut behov for data, for uden er der hverken valide rapporter eller bæredygtige investeringsprodukter. Så data og fakta om indsatsen for at være bæredygtig er blevet kilden til bøde vækst og overlevelse.

ESG er et ganske nyt område med hensyn til ordentlige it-applikationer. Udover de muligheder, der åbnes, er der også en bekymring for, hvem der skal stå for de digitale transformationsprocesser, som uundgåeligt følger med i ESG-politikken. Set i forhold til at den digitale transformation kommer til at have både IoT og blockchain som omdrejningspunkter, vil det mest naturlige i min optik være at det bliver IT-afdelingen, der er primus motor.

IoT og Blockchain stopper CO2 svindel

Blockchain og IoT kommer til at være væsentlige faktorer i ESG-transformationen af noget nær alle virksomheder, men hvorfor og hvordan? Kort fortalt opsamler IoT-enhederne data vedrørende carbon emissions og carbon offset, der herefter bliver indsamlet og ”omdannet” til tokens, der hverken kan blive tabt eller lavet falske kopier af. Herefter er det muligt grafisk at vise, præcis hvor klimaneutral virksomheden er – og man kan påvise, at der ikke har kunnet være svindlet med resultaterne.

Ikke at kunne svindle med ESG-indsatsen og blive holdt til ansvar med krav om dokumentation, er nøglen. Det vil skille fårene fra bukkene, og give de gode virksomheder bedre kort på hånden.

Hvis man skal sætte fart på virksomheden digitale transformation, hvorfor så ikke gøre det, hvor man kan påvise at man gavner miljøet, styrker sit omdømme og får indsamlet data, der kan gøre en driftmæssig forskel. Jeg er næsten fristet til at sige, at det er den sundeste it-investering med hensyn til ledelsesmæssig, social og miljømæssig gennemsigtighed.

Digitalt landbrug: Det næste digitale vækstområde

Med en verden plaget og præget af konflikter, forurening og tørke, er optimering af landbrug og bæredygtighed mere nødvendigt end nogensinde. Digitalt landbrug kan være løsningen, og et gigantisk vækstområde for IT- og digitale virksomheder, skriver Kenneth Hallingskov, M...
2 november, 2022

WaveAccess Nordics udnævner ny administrerende direktør

WaveAccess har forfremmet Kenneth Hallingskov til administrerende direktør hos WavesAccess Nordics. Gennem sin viden om og ekspertise med tværkulturelle forretningsforhandlinger, strategisk planlægning og digital marketing skal Kenneth stå i spidsen for salgsindsatsen og...
1 juni, 2022

Vores nye kontor i smukke og historiske Viborg er netop åbnet

Kontoret ligger i kontorfællesskabet Arsenalet; en kreativ industriklynge med mere end 30 virksomheder og op til 150 professionelle, der arbejder med animation, spiludvikling, film, VR/AR/XR og design. I Arsenalet trives talent, viden, arbejde, iværksætteri og sociale akt...
1 februar, 2022

Relaterede services

Blockchain-implementering
Internet of Things
Applikationsudvikling

Hvordan vi behandler dine persondata

Når du indsender den udfyldte formular, bliver dine persondata behandlet af WaveAccess Services. Grundet vores internationale tilstedeværelse kan dine data bliver overført og behandlet uden for det land, hvor du bor eller befinder dig. Du har ret til at trække dit samtykke tilbage når som helst.
Du bedes læse vores Privatlivspolitik for yderligere oplysninger.