Bare start med at skrive...
Interview

Go West… Næh, Go East

Udgivet 14 oktober, 2021

Udover at være en kendt sang, er ”Go West” som begreb et gammelt udtryk, for hvor man skal søge hen for at finde løsninger og success. Men i verden af i dag, skulle det nærmere hedde Go East. Og det kan være løsningen på den IT-ressourcekrise erhvervslivet allerede står midt i. Det siger Stefan Pedersen fra WaveAccess.

IT Outsourcing in Eastern Europe

I sportens verden taler man ofte om vind, eller forsvind. Skal man overføre det til IT-verdenen betyder det snart: Få fat i IT-kompetencerne, eller luk. Men problemet stopper ikke der. For de IT-medarbejdere der er på markedet presser lønningerne op i et niveau hvor de i sig selv, begynder at presse virksomhedernes økonomi. Det er altså en ond cirkel.

Men påpeger jeg det indlysende eller er der en vej ud af problemerne? Set i forhold til situationen som alle i erhvervslivet kender og det marked jeg opererer på, er svaret ja til begge punkter.

Følgende skal ikke derfor ikke opfattes som et reklameindslag. Men det er et faktum, at hvis vi ikke har ressourcer i landet, må vi kigge andre steder hen. Det er i sig selv ikke noget nyt. Det hedder outsourcing, og det har vi har kendt i mange årtier. Nu er interessen bare større for området nearshoring, ikke mindst på basis af større kulturelle ligheder og tidszoner. Men det er en anden snak.

Det er anslået at vi i Danmark kommer til at mangle mere end 20.000 IT-specialister allerede i 2030. Det er blot om ni år! Og som det blev påpeget i et indlæg af Jacques Soelberg fra Salesforce, mangler der allerede nu 7.600 specialister alene I IT-branchen. Kvalificerede ressourcer i den størrelsesorden kan man ikke tromme op af jorden på et øjeblik. Men… der er trods alt ingen grund til at gå mere i panik end som så på den korte bane.

Men det er en udfordring at ansøgertallet til it-uddannelser falder, og skal vi blande kønskvoter ind i udfordringen, er der fortsat alt for få kvinder i IT. Det gør udfordringen langt større, og tvinger både virksomheder og politikere til at udtænke en fælles plan for at gøre det interessant for de gode unge hoveder, at kaste deres evner og talent ind i IT-området. Det kan ikke længere ignoreres, det er et spørgsmål og en udfordring af national interesse.

En anden udfordring med den aktuelle situation, såvel som den mere langsigtede er, at hele vækstgrundlaget af iværksættervirksomheder, tech og fintech ganske enkelt falder fra hinanden hvis de ikke kan finde de rette ressourcer. Det vil sige, at det bedre kan betale sig at være opstartsvirksomhed i udlandet end i Danmark. Så nu flytter vi altså potentielt også arbejdspladser og virksomheder ud af landet, fordi vi mangler IT-ressourcer.

Men inden vi maler fanden på væggen, vil jeg gerne mane til ro og orden og positiv tænkning. Aktuelt er der trods alt adgang til særdeles kvalificerede specialister, hvis man er klar til at vende blikket mod andre kyster. Endda ikke så langt væk. Polen, Ukraine, Bulgarien og Rusland har særdeles veluddannede IT-folk, udviklere og programmører. Specielt Rusland har opnået at vinde indtil flere World Programming Olympiads. IT-specialisterne er faktisk allerede oppe i fart, har erfaring og kan levere løsninger, der hverken ruinerer opstartsvirksomheder eller dræner de veletablerede virksomheder og brancher – uden at gå på kompromis med kvaliteten. Ofte fungerer de tilmed ikke blot som opgavetagere, men som visionære udviklingspartnere, med interesse i at optimere resultatet for kunden.

Så mens vi finder nye ressourcer og får uddannet næste generation af it-specialister kunne det måske være en løsning, ikke kun at tænke ud af boksen, men ud af landet.

WaveAccess hjælper dansk landbrug med at gøre sig klar til fre...

Den danske virksomhed SKOV A/S, leverandør af løsninger til forvaltning af klima og landbrugsbedrift til animalsk produktion, har indgået partnerskab med WaveAccess om at udvikle Episcope – den analytiske platform, som vil revolutionere markedet for landbrugsprodukter.
15 maj, 2020

Relaterede services

Applikationsudvikling
Internet of Things
Udvikling af mobil-apps

Hvordan vi behandler dine persondata

Når du indsender den udfyldte formular, bliver dine persondata behandlet af WaveAccess Services. Grundet vores internationale tilstedeværelse kan dine data bliver overført og behandlet uden for det land, hvor du bor eller befinder dig. Du har ret til at trække dit samtykke tilbage når som helst.
Du bedes læse vores Privatlivspolitik for yderligere oplysninger.